Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

INFO & FAKTA

Medarbejdervalgt i bestyrelsen

I mange virksomheder kan de ansatte komme ind i bestyrelsen som medlemmer. Det sikrer medarbejderindflydelse på virksomhedens øverste niveau, og bestyrelsen kan træffe beslutninger på et bedre grundlag. Desuden får de medarbejdervalgte indsigt i virksomhedens langsigtede strategi.

I mange virksomheder kan de ansatte komme ind i bestyrelsen. Det sikrer medarbejderindflydelse på virksomhedens øverste niveau, og bestyrelsen kan træffe beslutninger på et bedre grundlag. Desuden får de medarbejdervalgte indsigt i og medbestemmelse på virksomhedens langsigtede strategi.

Bliv klogere på bestyrelsesarbejde

I dette tema kan du blive klogere på bestyrelsesarbejdet i en virksomhed. Der er viden at hente om, hvordan man vælger medarbejderrepræsentanter, opgaver, ansvar og meget mere.

Læs temaet her

Dygtige medarbejderrepræsentanter i bestyrelsen er med til at sikre, at resten af bestyrelsen får det fulde billede af virksomheden, når det gælder blandt andet drift, medarbejdernes kompetencer og kundetilfredshed.

Medarbejderrepræsentanter deltager på lige fod med de repræsentanter, der vælges af selskabets generalforsamling, og har samme rettigheder, pligter og ansvar som dem.

 

OPGAVER

Som medarbejderrepræsentant er man valgt af dine kolleger til at sidde i bestyrelsen. Man skal dog være opmærksom på, at ens hovedformål er at repræsentere selskabets interesser. Man er valgt på lige fod med de generalforsamlingsvalgte og har de samme opgaver, ansvar og pligter.

Som bestyrelsesmedlem er det godt at have viden om selskabslovgivningen, regnskaber, forretningsstrategier og lignende. Den medarbejdervalgtes store styrke er dog typisk kendskabet til virksomheden.

 

UDDANNELSE

Det kan umiddelbart virke uoverskueligt at skulle deltage i bestyrelsesmøder i virksomheden. Men man skal se sådan på det, at man kommer ind som medarbejderekspert, mens de andre måske er eksperter i regnskab, jura eller marketing. Alle bidrager med deres viden.

Derudover kan man hente viden hos de andre tidligere eller nuværende medarbejdervalgte, ligesom bestyrelsesformand og direktion hjælper til med den nødvendige viden.

Ud over den interne hjælp i virksomheden kan man blive klar til opgaven gennem kurser. Blandt andet har Konventum (tidl. LO-skolen) et grundkursus.

Kontakt CO-industri, hvis du vil vide mere

 

VIDEN OG INSPIRATION

Er man interesseret i posten som medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem eller har brug for hjælp og inspiration, kan man bruge sit forbund eller CO-industri. Fra CO-industri kan du blandt andet få et særligt nyhedsbrev målrettet medarbejdervalgte og en gang om året har vi en konference med ny viden og indsigt i bestyrelsesarbejdet.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?