Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Bestyrelsesplads giver dyb indsigt

En plads ved bestyrelsesbordet er en unik mulighed for at få indsigt og indflydelse, mener to bestyrelsesmedlemmer.

Selv om der er fire års erfaring mellem de to tillidsrepræsentanter, så er Jonna Jensen og Rasmus Rasmussen enige om, at posten som medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem giver dem et uundværligt indblik i virksomhedens tilstand og strategi, samtidig med at de har mulighed for at bidrage med en unik viden, som ingen af de øvrige bestyrelsesmedlemmer besidder.

De har begge valgt at søge al den indflydelse, de kan få ved at være repræsenteret i deres virksomheders bestyrelser. Dermed udgør de et mindretal. Det er nemlig kun i en ud af fire virksomheder, hvor medarbejderne har mulighed for at vælge bestyrelsesmedlemmer, at de benytter sig af den, viser en undersøgelse fra CBS, som stemmer godt overens med CO-industris erfaringer.

- Jeg får en meget dyb indsigt i, hvad der foregår i virksomheden, fortæller Jonna Jensen, som CO-Magasinet fanger lige efter et af de fire årlige bestyrelsesmøder i Peder Nielsen Beslagfabrik A/S.

 

Ville ikke blande sig

Hun har gennem de seneste fire år været tillidsrepræsentant for 65 3F’ere på fabrikken, der laver hængsler og beslag, i de smukke, gamle fabriksbygninger i midten af Brønderslev. Og for lidt over et år siden blev hun valgt ind i virksomhedens bestyrelse.

- Først sagde jeg, at jeg ikke skulle ind og blande mig. Men så opfordrede vores ledelse faktisk tillidsrepræsentanterne til at stille op til valget, og så fik jeg det efterhånden sådan, at det kunne da være spændende. For vi medarbejdere er jo de eneste som virkelig ved, hvad der foregår i dagligdagen. Så kan det godt være, at jeg ikke har en kæmpelang uddannelse og meget økonomisk indsigt. Men det, som vi kan byde ind med, er der ingen andre, der kan, siger hun.

Og hun har ikke fortrudt.

- Jeg oplever, at vi bliver anerkendt for det, vi siger. Lige i øjeblikket snakker vi meget om synlighed, og her kan vi jo fortælle ledelsen og bestyrelsen, hvordan vi medarbejdere oplever det. Jeg opfatter det faktisk som vores fornemste opgave at viderebringe kollegernes oplevelser og problematikker. Vi kan komme med en anden vinkel på dagligdagen end ledelsen kan. Det er ikke fordi vi bagtaler den, men vi har bare en anden viden om produktionen end ledelsen, siger Jonna Jensen.

 

God stemning

På Peder Nielsen Beslagfabrik bliver der talt dansk til bestyrelsesmøderne, bestyrelsesformanden sidder ikke ved bordenden, og der er plads til grin og spørgsmål på de fire årlige bestyrelsesmøder. Her ved det seneste møde fik bestyrelsen udleveret 70 sider om strategi, økonomi, kunder og budgetter.

- Efter generalforsamlingen kommer en medarbejder fra økonomiafdelingen og gennemgår økonomien sammen med os, så hele bestyrelsen er klædt godt på, og bestyrelsesformanden er god til at spørge os, hvad vi tænker, hvis vi er lidt for tilbageholdende. Der er en god stemning, fortæller hun.

Som bestyrelsesmedlem kan det være svært at vurdere, hvor meget af arbejdet, der er belagt med tavshedspligt. Derfor er Jonna Jensen glad for, at der på beslagfabrikken er tradition for, at ledelsen en uge til 14. dage efter et bestyrelsesmøde samler medarbejderne i kantinen og giver en briefing om, hvad der er overordnet er blevet talt om på mødet.

- Det gør vores arbejde synligt for kollegerne, og bagefter har vi så mulighed for at tale om tingene, fortæller hun.

 

Godt link til SU

Det er fem år siden Rasmus Rasmussen for første gang kunne sætte sig ved bestyrelsesbordet i Babcock & Wilcox Vølund i Esbjerg, og han har ikke fortrudt, at han stillede op til posten.

- Som tillidsrepræsentant synes jeg, at bestyrelsesposten er et godt link til arbejdet i samarbejdsudvalget, da jeg i bestyrelsen får yderligere indsigt i virksomheden, forklarer han. Han er tillidsrepræsentant for 70 smede i produktionen på virksomheden.

Bestyrelsen i det amerikanskejede Babcock & Wilcox Vølund mødes kun en gang om året. Den amerikanske bestyrelsesformand og to bestyrelsesmedlemmer kommer fra ledelsen, mens Rasmus Rasmussen og en kollega repræsenterer medarbejderne, og alle møder foregår på engelsk.

- For mig er det vigtigt, at menigmand bliver hørt på bestyrelsesniveau. Og min oplevelse er, at de lytter – til en vis grænse. Men det er også vigtigt for mig, at vi som medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer bringer noget af Vølund-ånden ind i bestyrelsen. De har jo et anderledes forhold til virksomheden, når de en gang om året flyver ind fra USA, siger Rasmus Rasmussen.

Ud over at sidde i bestyrelsen for sin arbejdsplads er Rasmus Rasmussen også medlemsrepræsentant i bestyrelsen for Industriens Pension, hvor der er økonomer, fagforeningsformænd og direktører, og her ser han tydeligt, hvad det betyder, at forskellige kompetencer bliver bragt i spil i bestyrelsen.

- Det er klart, at jeg ikke kan gå ind og matche Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, når det handler om aktier og investeringsstrategi, men jeg kan byde ind med andre vinkler, som hvad medlemmerne tænker i etisk retning, fortæller han.

 

Lave sit hjemmearbejde

På Vølund sørger han også altid for at have føling med, hvad der foregår blandt kollegerne, som kan have interesse for bestyrelsen. På samme måde følger han løbende med i, hvad der rør sig i verden, der kan vedrøre en virksomhed, som producerer forbrændingsanlæg. Og før hvert bestyrelsesmøde bruger han omkring 20 timer på at forberede sig.

- Jeg mener, at det er vigtigt at være professionel og forberedt. Det giver respekt at have lavet sit hjemmearbejde, mener han.

Rasmus Rasmussen får ligesom de øvrige bestyrelsesmedlemmer ikke honorar for at sidde i bestyrelsen, og det er helt i orden, siger han.

- Man skal sidde i bestyrelsen, fordi man interesserer sig for det – ikke for at få penge. Faktisk har jeg det godt med, at arbejdet ikke er drevet af penge, men selvfølgelig skal vi som medarbejdervalgte ikke stilles dårligere end de øvrige bestyrelsesmedlemmer. Så får de penge for posten, skal de medarbejdervalgte naturligvis også have det, fastslår han.

I modsætning til Rasmus Rasmussen får Jonna Jensen et honorar for sit bestyrelsesarbejde.

- Men det var slet ikke motivationen. Faktisk vidste jeg det ikke, før efter valget til bestyrelsen, siger hun.

 

Kom i gang

Begge er de enige om, at en plads ved bestyrelsesbordet er vigtigt for dem som tillidsrepræsentanter.

- Har man mulighed for at få den indflydelse, men udnytter den ikke, så er det bare med at komme i gang. Det kan kun gå for langsomt. På sigt vil det styrke dig og dine kolleger, lyder rådet fra Rasmus Rasmussen.

Men ligeså sjovt det er at være med til at lægge strategier, der skal udvikle virksomheden og skabe flere arbejdspladser, ligeså surt kan det være at sidde med ved bordet, når det går knap så godt.

- Man skal afgjort gøre op med sig selv, om man er klar til at træffe de svære valg. Når man har sagt A, må man også sige B. I vores bestyrelse kan vi medarbejdervalgte ikke ændre de valg, der træffes, men vi kan gøre resten af bestyrelsen klart, hvad vi tænker om det, påpeger han.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?