Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

ARTIKLER & NYHEDER

Skifteholdsarbejde går ud over koncentrationen

Skifteholdsarbejde påvirker vores evne til at koncentrere os, på samme måde som alder gør det, viser svensk forskning.

Skifteholdsarbejdet påvirker koncentrationsevnen. Den gode nyhed er, at koncentrationsevnen forbedres igen, når man stopper med at arbejde på skiftehold. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Uppsala Universitet.

Forskerne har set på, hvor godt skifteholdsarbejdere på 45 til 75 år klarer sig i en koncentrationstest i forhold til personer med almindeligt dagarbejde.

Testen, der typisk bruges til at måle kognitiv svækkelse som for eksempel demens, undersøger personens evne til at analysere og koncentrer sig. Den tid, det tager at udføre disse test, stiger ofte, jo ældre man er.

Og for skifteholdsarbejderne viste det sig, at de var seks procent langsommere end de øvrige deltagere på samme alder.

- Vores resultat viser, at skifteholdsarbejde er forbundet med dårligere præstationer på en test, som normalt anvendes til at screene for kognitiv svækkelse, siger Christian Benedict, lektor ved Institut for Neurovidenskab på Uppsala Universitet.

 

Bedring efter fem år

Testen viste dog også, at skifteholdsarbejdernes koncentrationsevne er på niveau med de øvrige deltageres, fem år efter at de er stoppet med at arbejde på skiftehold.

- Den dårlige ydeevne blev kun observeret hos de nuværende skifteholdsarbejdere og hos dem, der har arbejdet på skift i løbet af de seneste fem år. Vi så ingen forskel mellem ikke-skifteholdsarbejdere og dem, der var stoppet med at arbejde på skiftehold i mere end fem år. Det kunne indikere, at det tager mindst fem år for tidligere skifteholdsarbejdere at genvinde de hjernefunktioner, som er relevante for udførelsen af testen, siger Christian Benedict.

Der er taget højde for andre faktorer som alder, uddannelse, søvn og motion, der kan forklare forskellen i hurtighed blandt forsøgsdeltagerne. Men forskerne har ikke set på, om skifteholdsarbejderne har dag-, aften- eller natarbejde, men udelukkende på, om de har skiftende arbejdstider. Derfor kan forskerne ikke svare på, om natarbejde påvirker evnen til at analysere og koncentrere sig mere end dag- og aftenarbejde.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?