Gå til hovedindhold
Mere
Menu
Søg

INFO & FAKTA

16 tips til din lokale lønforhandling

CO-industri giver dig tips til gode og konstruktive lønforhandlinger

Der er meget at huske på, når du skal forhandle løn. Her får du 16 tips, som kan bidrage til, at I får nogle gode og frugtbare lønforhandlinger:

  1. Forbered dig grundigt. Bliv inspireret i temaet ”Lønforhandling” her på CO-industris hjemmeside.
     
  2. Sørg for at have kollegernes opbakning. Afstem ønskerne til forhandlingerne, så står du med et stærkt mandat.
     
  3. Søg gerne råd og vejledning i din lokalafdeling før og efter de lokale lønforhandlinger.
     
  4. Tænk over, hvor mange I skal deltage i lønforhandlingerne fra jeres side, da virksomheden ofte stiller med flere forhandlere.
     
  5. Vurdér forhandlingen fra arbejdsgiverens side – altså vær forberedt på deres eventuelle synspunkter. Hvis virksomheden intet tilbyder, så spørg til deres argumenter for dette. Spørg ind til, hvad der skal til for at få lønstigninger i spil.
     
  6. Begynd forhandlingerne på det tidspunkt, som du mener, er det mest gunstige. Lønforhandlingen skal finde sted i overenskomstperioden 1. marts til 1. marts. 
     
  7. Forbered din forhandlingsstrategi og afvej, hvilke emner du tager med til bordet og i hvilken rækkefølge.
     
  8. Husk, at forbedringer også kan være andet end løn – så vær lidt opfindsom, hvis det er nødvendigt. Hvis I laver aftaler om andet end lønkroner, så er det en god idé at få indføjet, at det er en aftale, som er indgået ved de lokale lønforhandlinger, og/eller hvis aftalen opsiges, skal den konverteres til lønkroner.
     
  9. Kig grundigt på jeres lønsystem. Passer det til den virksomhed, I er nu, eller skal I aftale at undersøge opdatering af lønsystemet? Brug CO-industris og DIs lønkonsulenter til dette.
     
  10. Bidrag med en konstruktiv dialog, lyt og stil spørgsmål, så kommer du længst.
     
  11. Tager forhandlingsmødet en uventet drejning, så bed om en pause. Det kan også være en god idé at holde en pause og gennemtænke situationen, inden du siger ja til at indgå en aftale.
     
  12. Tag noter og lav referat: Det er konstruktivt, hvis I under forhandlingerne laver et fælles mødereferat, så I er enige om, hvor I står i forhold til forhandlingerne. Du kan selv få meget gavn af at lave dine egne noter, som kan hjælpe dig med at huske de enkelte møder, og hvordan der er blevet argumenteret gennem forløbet.
     
  13. Sørg for at få hele aftalen skrevet ned så præcist som muligt gerne med fortolkningspapirer, illustrerede eksempler og beregninger. Det kan være med til at forhindre tvister om aftalegrundlaget og er guld værd for både din og din leders efterfølgere. Og sørg for at få skrevet et referat, hvis der er emner, som I aftaler at drøfte på et andet tidspunkt end ved lønforhandlingerne.
     
  14. Hold gang i forhandlingerne, også selv om det undervejs bliver svært.
     
  15. Det handler ikke om at vinde, men om at finde løsninger, som begge parter er tilfredse med. Det handler om at finde balancen mellem, at medarbejderne får del i virksomhedens overskud, og at der skal være job i morgen.
     
  16. Informér kollegerne om den nye lønaftale, så alle kender aftalen og har mulighed for at spørge ind til den.

obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.

VIL DU VIDE MERE?