ARTIKLER & NYHEDER
Danmark sakker bagud i teknologikapløbet – Vi skal gøre noget nu
Dorthe Kragh
29. oktober 2024
Det er afgørende, at der investeres i robotter og ny teknologi, forskning og uddannelse, hvis Danmark ikke skal sakke bagud i teknologikapløbet med især USA og Kina. Det fastslår CO-industri og Dansk Industri (DI).
De to organisationer har derfor udarbejdet en række anbefalinger til regeringen og Folketinget. Anbefalingerne blev lanceret i forbindelse med Industripolitisk Årskonference, som de to organisationer afholdt 2. oktober i København.
På konferencen deltog blandt andre minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) og erhvervsminister Morten Bødskov (S).
”Lige nu er der godt gang i hjulene, men vi begynder at sakke bagud på robotdelen. Hvis vi ikke gør noget nu, så kan vi ikke være dem, der har de bedste løn- og arbejdsvilkår. Vi bliver nødt til at handle, uanset om vi taler digitalisering og ’robotisering’,” sagde Claus Jensen, formand for CO-industri og forbundsformand for Dansk Metal.
HJÆLP TIL SMV
CO-industri og Dansk Industri foreslår derfor blandt andet, at små og mellemstore virksomheder får bedre adgang til tilskud og støtte, der kan hjælpe dem med digitalisering og automatisering i produktionen. Samtidig foreslår de, at regeringen genindfører et investeringsvindue for små og mellemstore virksomheder, som gør det muligt at afskrive 115 procent af investeringerne i ny teknologi. Det skal ske for at fjerne en af de største barrierer for teknologiinvesteringer, som netop er de store omkostninger.
Organisationerne foreslår desuden, at regeringen øremærker 100 millioner kroner til forskning i avanceret produktionsteknologi, så Danmark kan fastholde og udbygge sin teknologiske konkurrenceevne til glæde for både de store og de mindre virksomheder samt for de mange medarbejdere, der skal anvende teknologien i fremtiden.
UNGE ER DIGITALE INDFØDTE
Og endelig skal arbejdskraften fremtidssikres. Det betyder, at der er brug for et større kvalitetsløft af erhvervsuddannelserne end det, regeringen har præsenteret med de afsatte 900 millioner kroner.
”Jeg er egentlig ikke bekymret for vores kvalifikationer ude i industrien. Vores medlemmer møder ny teknologi hver dag, som de lærer at bruge. Jeg er mere bekymret for dem, som skal ind på arbejdsmarkedet, hvis de ikke får en erhvervsfaglig uddannelse. De unge er vokset op med touchskærme og AI, og hvis ikke den teknologi er i industrien, så kan vi ikke tiltrække dem,” sagde Mads Andersen, næstformand i CO-industri og formand for 3F Industrigruppen.
Den bekymring bekræftede Ujjwal Kumar, Group President i Teradyne Robotics, som blandt andet ejer Universal Robots og MiR i Odense.
”De unge er digitale indfødte. De udgør en ny generation af medarbejdere, der vil arbejde sammen med maskinerne og lade dem tage de kedelige og farlige opgaver, mens de bruger deres færdigheder til at programmere maskinen, så de kan udføre nye opgaver hver dag,” sagde han.
STORDRIFTSFORDELE ER VÆK
Dermed passer de unges færdigheder og ønsker godt til fremtidens industri, mener Ujjwal Kumar. Der er nemlig ikke længere i udpræget brug for store fabrikker, der kan producere store mængder af det samme produkt.
I dag bliver teknologien i mange produkter, som for eksempel biler og mobiltelefoner, fornyet med korte mellemrum, hvilket stiller store krav til omstillingen hos producenterne.
”Vi står over for en stor forandring, hvor stordriftsfordelene er væk. I dag skal virksomhederne være mere agile og fleksible. Ved at investere i små avancerede robotter, som let kan omstilles til anden produktion, kan de små og mellemstore virksomheder komme ind på det marked, som vi tidligere sendte til Kina,” sagde han.
Forud for den fælles Industripolitiske Årskonference afholdt CO-industri konference for organisationens medlemmer fra de Regionale Industripolitiske Udvalg (RIPU), hvor der var fokus på industrien som motor for den grønne omstilling.
CEO i Ørsted, Mads Nipper, fortalte blandt andet om, hvordan Ørsted er udfordret i etableringen af vindmølleparker i USA, fordi der ikke er nok kvalificeret, faglært arbejdskraft til at bygge dem. Mens økonomiminister Stephanie Lose (V) holdt oplæg om grøn omstilling, CO2-afgift og kampen for flere faglærte.
obs! Uanset artiklens indhold og formuleringer er det de til enhver tid gældende overenskomster og øvrige bestemmelser, der gælder.
VIL DU VIDE MERE?